Istoricul localităţii

Localitatea Ocna Şugatag este atestată documentar din anul 1355.

Descoperirile arheologice (ciocane de piatră, dălţi, alte unelte) atestă că populaţia acestei zone exploata sarea încă din epoca de piatră.

Un alt document istoric atestă existenţa în 1489 a minei Paul Silvestru, a grupului de mine Ana – Iuliana şi Elisabeta care erau domeniu regal.

Între anii 1711 – 1720, în timpul stăpânirii austro – ungare curtea de la Viena dădea atenţie deosebită exploatării zăcămintelor de sare, fapt pentru care această ocupaţie a luat amploare, iar localitatea Ocna Şugatag se dezvoltă şi sistematizează.

Documentele atestă funcţionarea între anii 1799 – 1822 a minei Bogdan, între anii 1802 – 1853 a minei Mihai, unde sarea era mai albă, iar în 1921 se deschide mina Dragoş.

Sarea de la Ocna Şugatag, datorită calităţii de excepţie se exploata în plăci şi bulgări, fiind exportată în Ungaria, Rusia, Cehoslovacia, Austria, dar şi-n Africa.

În anul 1950, datorită infiltraţiilor masive de apă dulce, minele au fost închise, iar în anii următori luând naştere lacurile sărate pe vechile amplasamente ale minelor de sare, constituindu-se în resurse naturale balneo-climaterice, dezvoltându-se apoi staţiunea din localitate.