Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Localizare

Staţiunea balneară Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la o altitudine de 490 m, chiar la poalele masivelor vulcanice Țibleș și Gutin, pe DN 18 Baia Mare – Ocna Șugatag. Staţiunea se afla la 20 km de municipiul Sighet, 10 km de Vadul Izei, iar izvoarele minerale clorosodice au dus la o dezvoltare puternică a turismului în ultimii ani. Localitatea se afla într-un decor natural şi beneficiază de factori climaterici prielnici dezvoltării turismului balnear. Izvoarele de aici s-au format în urma surpării unor vechi mine de exploatare a sării. Staţiunea funcţionează permanent, fiind recomandată de medicii balneologi pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi ginecologice. Comuna Ocna Şugatag se bucură de o afluenţă turistică impresionantă, fiind una din cele mai căutate staţiuni balneare din ţară și un spaţiu ce valorifică resursele naturale ale apelor cloro-sodice şi beneficiază de factori climaterici favorabili.

Staţiunea este benefică pentru judeţul Maramureş, fiind o destinaţie importantă a turiştilor care practică tratamente balneoclimatice. În Ocna Şugatag, există hoteluri pentru cazare cu dotările moderne, baze de tratament unde se pot realiza proceduri complexe, cantină, locuri de practicare a unor activităţi sportive, bazine acoperite şi în aer liber, plaje, spaţii comerciale şi parcuri de agrement. Circuitul turistic al acestei staţiunii cuprinde şi lacuri antroposaline: Lacul Gavril, cel mai mare lac de acest tip din ţară sau Lacul Tăul fără Fund. Chiar în apropierea acestor lacuri, a fost amenajată şi o bază de agrement cu terase, plaje şi duşuri. Tot de aici, se pot închiria

Comuna Ocna Sugatag se învecinează la sud-vest cu comuna Desesti, în vest cu Municipiul Baia Mare, în nord cu Comuna Giulesti, în est cu Comuna Căline.ti, în sud-est cu Comuna Budesti iar în sud cu comuna Sisesti si tangential cu Orasul Cavnic.

Relief

Relieful este variat, fiind predominant montan (40%) si colinar (30%), regiunile plane fiind rezumate la albiile minore ale râurilor principale si interfluviilor care le despart (20%), si cuprind cea maimare parte a spatiului construit.

Pozitia geografica

Comuna Ocna Sugatag este situată în partea centrală a judetului Maramures, în vestul Depresiunii Maramures, la poalele munmilor Ignis si Gutâi, pe DN 18 Baia Mare – Ocna Sugatag, la o distantă de 19 kmde municipiul Sighet, respectiv 50 km fată de municipiul Baia Mare. Teritoriul comunei cuprinde în componenta sa patru sate: satul Ocna Sugatag, resedinta de comună, satul Breb situat in sudul comunei,satul Hoteni, aflat în centru si satul Sat Sugatag, aflat în nord-vestul comunei.

Ultima actualizare: 06:30 | 10.05.2024

Sari la conținut